Uitersten combineren prachtig

De bedrijfslocatie van HJ Advocaten moest bij de verbouwing van oude brandweerkazerne tot chique kantoor aan specifieke eisen voldoen. De indeling van het kantoor kostte weinig hoofdbrekens; die werd min of meer gedicteerd door het gebouw zelf. Wat meer denkwerk kostte, waren de gewenste uitstraling, chique en zakelijk maar ook gewoon en warm, waarbij originele elementen van de voormalige fabriek/brandweerkazerne getoond moesten worden. Verder moest het modern zijn en tegelijkertijd iets klassieks hebben en het gevoel van een oud gebouw benadrukken. Tenslotte was belangrijk dat het kantoor open en transparant is, zonder de privacy te laten varen die nodig is voor vertrouwelijke gesprekken.

HJ Advocaten kocht twee afzonderlijke ruimtes waar één kantoor van moest worden gemaakt. In de bestaande dikke muren van het oude pand zijn doorgangen gemaakt, die zijn afgewerkt met twee centimeter dik Belgisch hardsteen. De architect koos deze chique afwerking, omdat dit materiaal veel in 19e eeuwse gebouwen werd toegepast. Een oud materiaal is op een moderne manier toegepast.

Presentjes achter het pleisterwerk

De wanden zijn strak gepleisterd en wit gesausd, op enkele uitzonderingen na. Daar is het oude metselwerk in het zicht gebracht, om het oorspronkelijke karakter van het pand nog meer te benadrukken. Heel verrassend kwamen bij het afbikken allerlei presentjes tevoorschijn: een dichtgemetselde doorgang, aanhechtingen van een trap, een verdwenen schouw. Ze vertellen het verhaal van het gebouw en dat sluit mooi aan bij wat de opdrachtgever wilde. Er werd gekozen voor naadloze akoestische plafonds, omdat de advocaten zowel akoestiek als geluidsisolatie hoog op de prioriteitenlijst hadden staan. Dit naadloze plafond ziet er uit als gestukadoord plafond, maar is gemonteerd onder het brandwerende systeemplafond. 

Kantoor oude details
Naadloos plafond, poorten van hardsteen
Kantoor