Verschillende foliën om vochtwerking ‘te sturen’

14 jan 2015 | door: nexwork | onderwerpen: Vloeren, Wanden (massief/hol)

Gebruik van isolerende folie
In de bouw, zo ook bij vloeren en wanden, worden diverse soorten kunststof folies toegepast. Indien wordt gesproken over foliën, wordt hetzelfde bedoeld. Folie wordt meestal toegepast als vocht isolator. Er is sprake van dampremmende folie en van dampdoorlatende folie. Deze laatst genoemde heeft de eigenschap het vocht in slechts één richting door te laten. Dampremmende folie laat geen vocht door. Noppenfolie wordt toegepast als er weinig ruimte tot thermische isolatie is en er daarbij ook een dampregulator moet zijn.

Dampdichte folie

Dampdichte folie is om vochttranssport tegen te gaan van het ene segment, naar het andere segment. Ook de dampspanning speelt hierin een rol en dient in veel gevallen te worden tegengehouden.

Dampdoorlatende folie

Foliën die dampdoorlatend zijn, laten de damp in één richting door. Het geperforeerde gatenpatroon is dermate ontwikkeld dat het vocht in één richting door de folie gaat. Bij montage moet er  rekening mee worden gehouden in welke richting het vocht moet worden afgevoerd. Dampdoorlatende folie in wanden dient het vocht  te allen tijde naar de spouwrichting buitenblad  af te voeren. Er dient dan rekening te worden gehouden met voldoende spouwventilatie, en open stootvoegen als er sprake is van een gemetseld buitenblad. Bij natte ruimten (douche, keuken, sauna, zwembaden) dient veelal extra mechanische ventilatie te worden toegepast.

Noppenfolie

Noppenfolie is een plastic folie dat luchtkamertjes bevat. Het is een geschikt (thermisch) isolatiemiddel waarbij de kans op een verhoogde dampspanning optreedt. Als weinig tot geen inbouwmogelijkheid is voor een dikke thermische isolatiedeken, biedt noppenfolie een alternatief.

Andere relevante artikelen