Gevelisolatie is dé oplossing voor de 2050 Roadmap

23 sep 2014 | door: nexwork | onderwerpen: Stucwerk

Gevelisolatie is dé oplossing voor de 2050 Roadmap
Europa zal haar emissies van broeikasgassen vóór het jaar 2050 met 80 procent moeten reduceren om ingrijpende klimaatverandering te verminderen. Gevelisolatie is daarvoor dé oplossing: Een woning verliest via de gevel namelijk meer dan 50 procent van de warmte.

Vrijstaande woningen en twee-onder-één kappers zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik binnen woningen. Daar kan enorme energiereductie worden gerealiseerd Een goede schil is het halve werk. ‘Eerst de gebouwschil, dan de technieken’, stond er al in het Lenteakkoord energiezuinige bouw van 2013. Isolatie van de gesloten schil zet dan de meeste zoden aan de dijk. Een woning verliest via de gevel namelijk meer dan 50 procent van de warmte. Om dit te voorkomen is de isolatiewaarde van de gesloten gevel en kozijnen, plus de kierdichting bij de aansluitingen essentieel.

Nul-op-de-meter
Voor de vereiste energiebesparing van 80 procent dient de gevel een isolatiewaarde van zo’n Rc = 7 te hebben. De energetische prestaties voor een gangbare spouw zijn beperkt tot een maximale Rc van 1,8. Spouwmuurisolatie is dus zeker een stap in de goede richting, maar goed beschouwd is het dubbel werk. Op termijn zal toch de buitengevel moeten worden aangepakt.

Binnen isolatie is veelal geen optie: om de beoogde Rc te halen, kost dat al gauw 20 centimeter binnenruimte en dat bij elke muur. Bij buitengevelisolatie is er geen verlies van binnenruimte, maar je kunt er wel een Rc van 7 mee halen. Sterker nog, het is een noodzakelijke maatregel als je die normen wilt halen. Buitengevelisolatie systemen zijn het meest effectief in het elimineren van koudebruggen en/of kieren: cruciaal bij nul-op-de-meter renovaties.

Vocht en tocht
Buitengevelisolatie zorgt voor minder vocht en tocht in huis. Met de technieken van tegenwoordig is het ook niet meer zo dat het uiterlijk van de woning per definitie verandert. Het kan gelukkig wel en dat levert dan een hele fraaie nieuwe gevel op. Een ander voordeel is dat bewoners tijdens de werkzaamheden hun huis niet uit hoeven.