Gevelisolatie reduceert CO2 uitstoot aanzienlijk

11 dec 2015 | door: nexwork | onderwerpen: Stucwerk

Gevelisolatie reduceert CO2 uitstoot aanzienlijk
Europa zal haar emissies van broeikasgassen vóór het jaar 2050 met 80 procent moeten verminderen om ingrijpende klimaatverandering te verminderen. Gevelisolatie is daarvoor dé oplossing: Een woning verliest via de gevel namelijk meer dan 50 procent van de warmte.

Vrijstaande woningen en twee-onder-één kappers zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik binnen woningen. Door grootschalig te renoveren kan een enorme energiereductie worden gerealiseerd. Voor de vereiste energiebesparing van 80 procent dient de gevel een isolatiewaarde van zo’n Rc = 7 te hebben. De energetische prestaties voor een gangbare spouw zijn beperkt tot een maximale Rc van 1,8. Spouwmuurisolatie is dus wel een stap in de goede richting, maar goed beschouwd is het dubbel werk. 

Rc = 7

Met binnen isolatie kan de beoogde Rc worden gehaald, maar dan verlies je al gauw 20 centimeter binnenruimte en dat bij elke muur. Doorgaans is dat geen optie. Bij buitengevelisolatie heb je geen verlies van binnenruimte, maar je kunt er wel een Rc van 7 mee halen. Bovendien zijn buitengevelisolatie systemen van deze drie opties het meest effectief in het elimineren van koudebruggen en/of kieren: cruciaal bij nul-op-de-meter renovaties.

Fraai en praktisch

Met de technieken van tegenwoordig hoeft het uiterlijk van de woning door gevelisolatie niet te veranderen. Veel eindgebruikers kiezen er wél voor, omdat het gewoon een hele fraaie nieuwe gevel oplevert. Een ander voordeel is dat de bewoners tijdens de werkzaamheden hun huis niet uit hoeven.