Juiste dilatatie kan scheurvorming voorkomen

08 sep 2015 | door: nexwork | onderwerpen: Stucwerk, Vloeren

Juiste dilatatie kan scheurvorming voorkomen
Een dilatatie, ook wel uitzetvoeg genoemd, moet de werking van een muur of ondergrond opvangen. Door het aanbrengen van een aantal open voegen, of gesloten voegen te maken van bijvoorbeeld kunststof of een indrukbaar materiaal kan spanning worden opgevangen, waardoor scheurvorming wordt voorkomen.

Omdat spouwmuren gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld uitzetten en krimpen dan de vroegere dikke massieve muren is het aanbrengen van een dilatatievoeg bijna altijd noodzakelijk, zeker voor grotere oppervlakken (bijvoorbeeld meer dan ca. 6 m breed).
Door aangrijpende belastingen op de gevel kunnen scheuren ontstaan. Dilatatievoegen voorkomen deze scheuren. Vooral temperatuurverschillen tussen buiten- en binnenblad spelen een rol. Ook temperatuurverschillen bij gebruik van verschillende materialen in de gevel kunnen door verschillende uitzettingscoëfficiënten vervormingen veroorzaken.

Dilatatievoegen in wanden en vloeren

Naast dilataties in wanden kunnen gangbare typen dilatatievoegprofielen (kunststof afdichtingsprofielen) ook worden toegepast in bijvoorbeeld dekvloeren en monolithisch afgewerkte vloeren.

Vraag advies

Dilataties zijn vanuit esthetisch oogpunt vaak niet gewenst. Vraag echter goed advies van uw afbouwspecialist, want als u moet kiezen uit scheuren of een strak aangebrachte en afgewerkte dilatatievoeg, is de keuze al een stuk gemakkelijker.