Onthechting van buitenstucwerk voorkomen

20 aug 2014 | door: nexwork | onderwerpen: Stucwerk

Onthechting van buitenstucwerk voorkomen
Een gestukadoorde buitengevel is prachtig, maar de gevel moet heel wat kilo’s materiaal ‘vasthouden’ en u wilt dat dit jaren mooi blijft zitten. (Gedeeltelijke) Onthechting komt in de praktijk te vaak voor.

Afbouwkeurbedrijven zullen de eerste laag stucwerk goed ruw halen. Hoe ruwer, hoe beter! In de NPR 3924 staan de bouwkundige randvoorwaarden helder beschreven. Uw stukadoor zal nauwkeurig checken hoe de aansluitingen met kozijnen en waterslagen, schuimband en kitnaden verzorgd moeten worden. Gebruik van de juiste profielen voorkomt roestvorming, die door het buitenstucwerk heen komt. 

Realiseer u dat een kitlaag na zoveel jaar echt vervangen moet worden. Door een uitgedroogde kitlaag kan namelijk vocht achter uw stucwerk lopen. In de NPR 3924 staat beschreven dat de overstek van waterslagen minimaal 30 mm moet zijn. Een vakbekwame stukadoor houdt rekening met thermische uitzetting en een stevige montage. Dit is belangrijk, omdat er later vaak tegen die waterslagen een ladder wordt geplaatst, waardoor ze tegen een behoorlijke belasting moeten kunnen.