Indrukwekkende deelnemersdag Afbouwkeur

05 apr 2016 | door: nexwork

Indrukwekkende deelnemersdag Afbouwkeur
Dinsdag 15 maart troffen een vijftigtal ondernemers elkaar op de 10e verdieping van het kantoor van Bouwend Nederland in Zoetermeer. Stichting Afbouwkeur had deze locatie uitgekozen om daar haar deelnemersdag te organiseren.

Het Bouwhuis is een indrukwekkend pand in Zoetermeer, dat vanaf de rijksweg dagelijks veel bekijks trekt vanwege haar futuristische bouwstijl. Op de 10e verdieping kwamen de deelnemers van Afbouwkeur bijeen in een theaterachtige zaal. Als dagvoorzitter was de heer Leon van der Zanden aangetrokken. Leon is een cabaretier, die de laatste tijd steeds meer onder de aandacht komt door optredens op de televisie. Dat hij niet alleen cabaretier is, maar ook uitstekend een vergadering kan leiden, bewees hij deze dinsdag.

Bestuur

Stichting Afbouwkeur had al langere tijd geen deelnemersdag georganiseerd. Daarom was er deze bijeenkomst veel nieuws te melden. Het was ook de bijeenkomst waarin Loek den Nijs afscheid nam als voorzitter van de stichting. Omdat het bestuur van Afbouwkeur de laatste jaren de nodige veranderingen heeft doorgemaakt, werden de huidige bestuursleden nog een keer voorgesteld. Het bestuur van Afbouwkeur bestaat uit: Bart Briels, Ramon Jager, Frank Rohof en Eric van der Zande. Hierna werd begonnen met het uitgebreide programma.

Website

Erica van Aken trapte af met een uitgebreid verhaal over de relatief nieuwe Afbouwkeur-website. Een website dient regelmatig vernieuwd te worden, omdat zoekmachines zoals Google dat in de gaten houden en hierdoor de vindbaarheid verbeterd wordt. Afbouwkeur.nl wordt daarom telkens voorzien van nieuwe informatie, afgestemd op regelmatig gebruikte zoekwoorden. De statistieken van de website worden goed bijgehouden zodat Afbouwkeur precies weet welke pagina’s het meest door bezoekers bekeken worden. Hierop is ook een Google Ad-Words-campagne afgestemd. Het is de bedoeling dat mensen die op zoek zijn naar een afbouwterm of een afbouwbedrijf terechtkomen op de Afbouwkeur-website. Mede daarom is er een zeer lange trefwoordenlijst (encyclopedie) op de website opgenomen. Ook de rubriek “Kennis en Kunde” zorgt voor de nodige bezoekers. In deze rubriek worden technische knowhow en noviteiten uit de afbouwbranche geplaatst. Belangrijkste van de site is natuurlijk de zoekmachine om alle Afbouwkeur bedrijven te vinden. Per bedrijf is aangegeven welke werkzaamheden ze uitvoeren, zodat de Erkende bedrijven hierop geselecteerd kunnen worden. 

Handboek

Na de voordracht van Erica kreeg Rob van Boxtel het woord. Hij ging in op het nieuwe handboek en de nieuwe controlesystematiek die Afbouwkeur binnenkort zal gaan implementeren. Het handboek biedt Afbouwkeurbedrijven praktische informatie over hun keurmerk en de eisen waaraan moet worden voldaan, aangevuld met een flink aantal controlelijsten: het zijn handige checklists die bijvoorbeeld bij het opnemen van werk en tijdens de oplevering ingevuld kunnen worden. Ook bevat het nieuwe handboek onderhoudsadviezen voor de eindgebruiker. Rob vertelde over de werkwijze die Afbouwkeur hanteert bij de bezoeken op de bouwplaats en op kantoor. De bezoeken op de bouwplaats hebben enige tijd geleden al een verandering ondergaan. Binnenkort wordt ook het bedrijfsbezoek enigszins anders uitgevoerd. Er zal worden gekeken naar de vanouds bekende criteria, maar daarnaast zal ook apart een score worden bijgehouden over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en arbeidsomstandigheden.

Meer orders met Afbouwkeur

Op de vraag hoe je je bedrijf beter kunt profileren als Afbouwkeur deelnemer gaf Bert Vastert de aanwezigen antwoord. Niet alle deelnemers zetten hun keurmerk bewust in om meer omzet te halen, of anders gezegd: een hogere prijs te vragen. Terwijl dat juist één van voordelen is die Afbouwkeur biedt. Afbouwkeurbedrijven kunnen aantonen dat ze hun organisatie goed op orde hebben daar waar andere bedrijven op hun blauwe ogen moeten worden beoordeeld. Belangrijke elementen uit het verkoopgesprek, de offerte en het bevorderen van de klanttevredenheid kwamen in zijn voordracht aan de orde.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Dagvoorzitter Leon van der Zanden betrok de ondernemers vervolgens bij het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: “Zaken doen is niet alleen een kwestie van samenwerken met verschillende bedrijven. Zaken doe je met mensen. Vandaar dat het belangrijk is hoe je als mens overkomt en je als mens gedraagt. Tevens is het van belang hoe het bedrijf zich in de maatschappij manifesteert. MVO is méér dan een speeltje voor geitenwollensokkentypes en milieufreaks. Bedrijven met oprechte aandacht voor hun omgeving, personeel en klanten laten een positieve indruk achter. Daardoor wordt het makkelijker om orders te krijgen.”

Afscheid Loek

De deelnemersvergadering werd afgesloten met een voorzitter wissel. Hendrik Ruys, oud-bestuurslid van Afbouwkeur en toekomstig voorzitter van NOA, sprak Loek den Nijs een dankwoord toe voor meer dan twintig jaar voorzitterschap van de Erkenningsregelingen. De geschiedenis van Afbouwkeur en haar voorgangers passeerden de revue. Bart Briels overhandigde als nieuwe voorzitter nog een bedankje aan Loek voor zijn vele jaren loyale inzet, waarna de deelnemers, gewapend met het nieuwe handboek van Afbouwkeur, vol inspiratie het kantoor van Bouwend Nederland verlieten.

Hendrik Ruys en Loek den Nijs.jpg