Lage btw op gietvloeren en coatingvloeren

12 okt 2016 | door: afbouwkeur

Lage btw op gietvloeren en coatingvloeren
De belastingdienst heeft in een nieuwsbericht medegedeeld dat het binnen een verfsysteem aanbrengen van flakes op trappen en vloeren en het aanbrengen van giet- en coatingvloeren in woningen ouder dan 2 jaar onder het laag btw-tarief van 6% valt.

Onlangs heeft de fiscus de conclusie getrokken dat het aanbrengen van flakes-, giet- en coatingvloeren schilderen is. In de regelgeving van de fiscus over het lage tarief wordt namelijk gesproken over het aanbrengen van verfproducten. Gietvloermortel en vloercoating hebben dezelfde samenstelling als verfproducten en zijn dus verfproducten. Bovendien staat er in de regelgeving dat het verfproduct moet zijn aangebracht met de spuit, de kwast, de roller of door middel van gieten. Niet alleen het spuiten of rollen van een vloercoating is dus volgens de fiscus schilderen, maar ook het gieten van een gietvloer. De gietvloer kan vervolgens worden afgewerkt met flakes of chips. Omdat schilderen in woningen ouder dan 2 jaar belast is met het laag btw-tarief van 6% geldt dit nu ook voor deze specifieke vloertypes. 

Hoe luidt de exacte omschrijving van de Belastingdienst?

Het binnen een verfsysteem aanbrengen van flakes op trappen en vloeren in woningen valt onder het btw-tarief van 6%. De woning moet dan wel ouder zijn dan 2 jaar. De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van een speciale kleeflaag op de ondergrond, het in de kleeflaag blazen van de flakes (decoratieve, gepigmenteerde kunststofdeeltjes) en het afwerken met een speciale laklaag. Als er sprake is van een verfproduct, valt ook het aanbrengen van een giet- of een coatingvloer in woningen ouder dan 2 jaar onder het 6%-tarief.

Welke vloeren vallen er onder het lage tarief van 6%?

Branchevereniging NOA heeft het ministerie van Financiën gevraagd welke type vloeren er allemaal onder het lage tarief vallen, maar daarover wordt geen uitsluitsel gegeven. Volgens de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven vallen de volgende vloeren onder het 6% btw tarief:

  • Coatingvloeren
  • Gietvloeren (evt. met chips, vlokken, flakes)
  • Slurry gietvloeren
  • Scheuroverbruggende elastische gietvloeren voor bijvoorbeeld het herstel van galerijvloeren, balkons, parkeergarages en trappen.

De beoordeling, of lage btw van 6% op de bovengenoemde vloeren van toepassing is, wordt gedaan door de Belastinginspecteur in uw regio.