Algemeen onderhoudsadvies verkleuring
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Informatieblad onderhoud stukadoorswerk binnen

Het stukadoorswerk is vakkundig aangebracht en uitgevoerd door een erkend stukadoorsbedrijf. Alle producten en materialen verkleuren in de loop der tijd, zo ook uw stukadoorswerk.

Verkleuringen kunnen ontstaan door:

  1. De invloed van het zonlicht (uv-straling) (1);
  2. Oppervlakte vervuiling veroorzaakt door:
  • kookdampen (vette aanslag) (2);
  • stof (3);
  • nicotine (4);
  • roet (openhaard/allesbrander) (5);
  • vlekken (door het morsen van koffie/thee/wijn etc.) (6);
  • condens en schimmel (7).

Verkleuringen kunnen worden beperkt door het regelmatig en goed ventileren van uw woning/ pand. Desondanks zal het, afhankelijk van het bewoners-/gebruikersgedrag, noodzakelijk zijn uw stukadoorswerk periodiek te onderhouden.

Het reinigen van het verkleurde en/of vervuilde stukadoorswerk:

Over het algemeen geldt het navolgende:

  1. Onbehandelde (niet geverfde) ondergronden: Alleen droog reinigen (afborstelen).
  2. Kunststofgebonden of geverfde ondergronden. Deze ondergronden reinigen met een geschikt, afhankelijk van het type vervuiling, reinigingsmiddel. Allereerst met een spons of doekje en neutraal reinigingsmiddel op een klein plekje de werking testen.

Als het effect van de reiniging onvoldoende en niet naar tevredenheid is kan in één of meerdere lagen een geschikt verfsysteem worden aangebracht.

Indien het werk overgeschilderd gaat worden

Het is verstandig om vooraf vast te stellen of de aanwezige vervuiling te verwijderen of op te lossen is (dit komt met name voor bij een nicotine- en roetaanslag en bij roestvlekken). Indien dit niet het geval is dient op de vervuiling en/of vlek eerst een isolerende muurverf te worden aangebracht. Afhankelijk van de dekkingskracht van de isolerende muurverf dient dit in één of meerdere lagen te gebeuren.

Sterk of onregelmatig zuigende ondergronden dienen eerst te worden voorbehandeld met een fixeer- of grondeermiddel. Alvorens deze wordt aangebracht dient de ondergrond droog te zijn. De aangebrachte grondeerlaag volgens voorschrift laten drogen alvorens in één of meerdere lagen een geschikt verfsys- teem wordt aangebracht.

Aanbeveling

Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing en het verwerkingsvoorschrift van alle te gebruiken producten. Neem hierbij altijd de aanbevolen beschermingsmiddelen (zoals handschoenen, mondkapje etc.) in acht.