Vaak toegepast in binnensituaties
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Hoe en waarom een gipsvezelplaat

Gipsvezelplaten worden toegepast als afbouwplaat in binnensituaties waar brandwerendheid, stootvastheid of geluidsisolatie van belang zijn. Dit kan zijn voor binnenwanden, plafonds, maar ook als vloerelement. De platen worden vervaardigd uit gips en cellulosevezels

De cellulosevezels vormen de wapening van het gips. Eventueel worden perlietkorrels toegevoegd om het gewicht te reduceren. Dat behoudt de brandwerendheid. De cellulosevezels worden verkregen uit oud krantenpapier, dat gemalen wordt tot vezels. De natuurlijke gips wordt gebrand in een draaitrommeloven bij 120-180 ˚C, zodat er een calciumsulfaat halfhydraat ontstaat.

De vezels en het calciumsulfaat halfhydraat worden droog gemengd. Daarna wordt water toegevoegd. Vervolgens wordt de massa onder grote druk geperst, afgekort over een band en door een oven geleid om het verhardingproces te versnellen. Vervolgens worden de platen op dikte geschuurd en wordt een waterafstotend middel aangebracht.

Gipsvezelplaten kunnen decoratief gebruikt worden, maar doorgaans gelden ze als ondergrond voor een decoratieve afwerking.